Home

Nieuws

Amerikaanse senaat bespreekt afschaffing directe betalingen

Washington – De Amerikaanse Senaat bespreekt de komende weken een nieuwe landbouwwet die voorziet in het afschaffen van directe betalingen aan boeren en tuinders en het uitbreiden van de subsidie op verzekering tegen gewasschade. President Barack Obama zegt in een verklaring voorstander te zijn van de nieuwe 'Farm Bill'.

De Senaat ging deze week met negentig stemmen voor en acht stemmen tegen akkoord met het in behandeling nemen van de wetgeving die vooral door organisaties die opkomen voor telers van katoen, rijst en pinda's wordt bestreden. De nieuwe Farm Bill moet leiden tot een verlaging van landbouwuitgaven in de komende tien jaar met 23 miljard dollar (18,5 miljard euro).

Volgens Obama zijn lagere en minder subsidies mogelijk omdat gewasprijzen de laatste jaren steeds op een betrekkelijk hoog niveau liggen. Het afschaffen van directe betalingen wordt in het wetsvoorstel deels gecompenseerd door 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) extra uit te trekken voor subsidie op gewasverzekeringen.

Senatoren die Oklahoma en Illinois vertegenwoordigen, respectievelijk Tom Coburn en Richard Durbin, hebben aangekondigd samen amendering voor te stellen die de subsidie op gewasverzekeringen limiteert. Ze baseren hun kritische houding tegenover de subsidie op een studie van de Environmental Working Group, een onderzoeksbureau in Washington. Die publiceerde vorige week dat meer dan 10.000 boerenbedrijven subsidies ontvingen per bedrijf variërend van 100.000 dollar tot 1 miljoen dollar (803.000 euro).

Het totale budget bedraagt voor deze periode 969 miljard dollar (778,2 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.