Home

Nieuws

Amerikaanse minister pleit voor toetreding Rusland WTO

Washington – De VS moeten snel wetgeving uit de Koude Oorlog die toetreding van Rusland tot de WTO belemmert aan de kant zetten. Dat schrijft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton in een ingezonden opiniestuk in de Wall Street Journal.

Vooral voor de Amerikaanse agrarische sector biedt Russisch WTO-lidmaatschap kansen, terwijl het doel van de wetgeving, het Jackson-Vanik-amendement allang gehaald is.

Het Jackson-Vanik-amendement stelt dat de VS landen zonder volledige markteconomie geen handelsvoordeel mogen geven. Het amendement werd ingezet in de vroege jaren ’70 om de Sovjet-Unie onder druk te zetten joden zonder onredelijke belastingen toe te staan te emigreren. De speciale belasting voor emigranten is sindsdien afgeschaft.

Clinton zegt conservatieve senatoren die Russische toetreding dreigen te blokkeren, deels te begrijpen. Demonstraties in Rusland tonen volgens Clinton aan dat Rusland een transparant politiek systeem behoeft, waarbinnen leiders afgerekend worden op hun beleid, maar dat juist opening van de Russische markt deze ontwikkeling zal versnellen.

Wanneer de VS er niet in slagen permanente genormaliseerde handelsrelaties met Rusland te bouwen, blijven tariefmuren en onvoorspelbare handelsbelemmerende maatregelen, zoals de exportstop voor granen vorig jaar, een feit, aldus Clinton.

Of registreer je om te kunnen reageren.