Home

Nieuws 859 x bekeken

2,5 miljard liter water vervuild in Moerdijk

Zevenbergen - Tijdens de sanering op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk moet in totaal 2,5 miljard liter regen- en grondwater worden gezuiverd. De kosten op dit moment bedragen 35 tot 45 euro per 1.000 liter. Voor dat tarief komt alleen de waterzuivering al uit op rond 100 miljoen euro.

Maar projectleider Jeroen de Vugt van de gemeente Moerdijk verwacht dat de kosten nog aanzienlijk zullen dalen als de juiste zuiveringstechniek is uitgedokterd. Hij heeft dat gezegd in een presentatie aan de gemeenteraad. Tot dusver is voor de hele schoonmaakoperatie 70 miljoen euro begroot. Vooralsnog zijn er geen indicaties dat de raming niet binnen budget blijft, vertelden de projectleider en burgemeester de raad.

Omdat er in Nederland geen enkel bedrijf is dat het water mag verwerken, is voor de zuivering van het vervuilde water een klein prototype installatie op het industrieterrein gebouwd. Het gezuiverde water wordt geloosd in de haven. Als experiment wordt de komende 2 jaar gezocht naar de juiste techniek. De projectleider kan niks concreets zeggen over de zuiveringskosten op langere termijn.

De grondwatersanering moet tegen die tijd nog worden aanbesteed en komt voor rekening van de provincie Noord-Brabant. De hele operatie duurt vermoedelijk nog 5 tot 10 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.