Home

Nieuws 1296 x bekeken 3 reacties

10 procent bedrijven groter dan Bleker-norm

Den Haag - Een deel van de bestaande Nederlandse veehouderijen voldoet niet aan de normen die staatssecretaris Henk Bleker van landbouw voorstelt voor de maximum omvang van een veebedrijf op één locatie.

10 procent van de zeugenbedrijven, leghennenbedrijven, vleeskuikenbedrijven, melkgeitenbedrijven en vleeskalverbedrijven is groter dan de megastallennorm van Bleker. In de melkveehouderij (1 procent) en vleesvarkenshouderij (1 tot 5 procent) wordt de omvangsnorm minder vaak overschreden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt datin 2011 102 melkveebedrijven meer dan 500 stuks vee hadden. 72 zeugenbedrijven hadden meer dan 2000 zeugen.

Bleker wil de maximale omvang van veebedrijven begrenzen tot 500 melkkoeien, 2000 zeugen, melkgeiten of kalveren, 10.000 vleesvarkens, 175.000 leghennen en 240.000 vleeskuikens.

Voor bestaande bedrijven heeft de regelgeving geen directe gevolgen.

Laatste reacties

 • John*

  tja dan toch maar weer biggenopfok op locatie. Alles is toch om te tellen naar nge''s ??

 • aarthamstra1

  Geeft mooi aan hoe ver ze van de wereld zijn vervreemd.
  Hoe bekrompenen ze zijn door dit niet Europees te regelen.
  Wat waren de voordelen voor agrarisch Holland ook al weer.
  Bleker heeft wel gelijk als hij bedoeld dat het einde van het gezinsbedrijf in zicht is.De bittere waarheid is dat Oost Europa mede gesteund door Rabo ,,Z.l.T.O. megastallen bouwt . Zo ook de rest van de wereld. Bleker bedoeld VOL is Vol voor het dier??. de NATUUR??.de mens??
  CDA heeft geen visie meer hoe de wereld verder moet.Steunt in haar angst gedrogten als Banken ,Geeft de regie maar al te graag uit handen aan ondemocratische Europese commissies.

 • Kobonde

  In Denemarken had je in het verleden ook van dit soort regels dus hebben veel grote bedrijven dieren op meerdere locaties. Dus nu heeft men dit afgeschaft.

Of registreer je om te kunnen reageren.