Home

Nieuws 2 reacties

‘Zwakte euro kan euro redden’

Amsterdam - Een verdere verzwakking van de euro kan helpen de Eurozone uit het slop trekken. Dat schrijft het ING Economisch Bureau. De Europese Centrale Bank (ECB) kan de euro mogelijk verder verzwakken, zonder de economie ernstig te schaden, door meer geld in omloop te brengen.

De analisten van de Amsterdamse bank wijzen erop dat de euro in een glijvlucht is geraakt. Eind april noteerde de euro een waarde van 1,32 dollar, terwijl de koers nu 1,25 dollar bedraagt. Ten opzichte van een mandje andere valuta staat de (“handelsgewogen”) euro zelfs op het laagste niveau sinds 2003. De Nederlandse agrarische exporteurs profiteren nog niet optimaal omdat het grootste deel van hun handel wordt verkocht aan Duitsland, dat ook de euro voert. De daling van de waarde van de euro is bovendien vooral product van angst voor een Grieks en mogelijk later Portugees, Spaans of Italiaans faillissement.

Een lage waarde van de euro kan echter wel exporten vanuit Duitsland en Zuid-Europa, waar de groei in Europa volgens ING hoognodig moet worden aangewakkerd, opvoeren. Van een vertrek van Zuid-Europese landen uit de Eurozone verwacht ING nog weinig heil. Het leidt tot chaos en onzekerheid. Het verlagen van de lonen in Zuid-Europa om de economie hier concurrerender te maken is eveneens geen medicijn voor de Eurocrisis, omdat hierdoor de recessie en dus de consumentenmarkt inzakt, waar ook Nederland onder lijdt. Een andere optie is het verhogen van lonen en het accepteren van meer inflatie in Noord-Europa.

Laatste reacties

  • lub tuf

    eindelijk wakker,doen de chinezen en amerikanen al vier jaar. en die rekeningen
    betalen we in europa al die tijd al, mede dankzij onze duitse buren die zonodig
    een sterke euro willen.

  • Aardbolbewerker

    laat de euro nog maar leker een tijdje nog hoger staan !!

Of registreer je om te kunnen reageren.