Home

Nieuws

Wereldeconomie groeit minder hard

Parijs - De wereldeconomie groeit in 2012 met 3,4 procent, tegen 3,6 procent in 2011, maar de economie van de Eurozone krimpt met 0,1 procent. Dat schrijft de Oeso, een club van 34 rijke landen die economisch beleid met elkaar afstemmen. De Oeso roept de Eurozone op snel tot een oplossing van de schuldencrisis te komen, omdat anders de door de VS, Japan en China voortgedreven groei wordt weggeblazen.

Het vertrouwen in de economie en de koopbereidheid van Nederlandse consumenten lagen in mei beduidend lager dan een maand eerder, bleek dinsdag uit uit een peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gebrek aan consumentenvertrouwen staat in schril contrast met Duitsland, waar vertrouwen groter is en consumptie toeneemt. De angst is volgens ING niet geheel ongegrond: Nederland kan bijvoorbeeld bij een ongeordend faillissement van Griekenland 23 miljard euro verliezen, nog naast indirecte effecten wanneer een Grieks bankroet leidt tot kredietproblemen in Spanje en Italië. Zowel de Oeso als het Internationale Monetaire Fonds verklaarden dat landen in de Eurozone om de crisis te bezweren mogelijk gezamenlijk staatsobligaties moeten gaan voeren, een idee waar zowel Duitsland als Nederland zich tegen verzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.