Home

Nieuws

Verdachte boerderijbranden mag naar huis

Assen – De 39-jarige vrouw uit Emmen die er door justitie van wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de boerderijbranden in Drenthe komt vrijdag per direct op vrije voeten. Dit zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Assen.

De rechter-commissaris in Assen wees vrijdagochtend het verzoek van justitie, om het voorarrest van de vrouw met veertien dagen te verlengen, af. Hiervoor waren onvoldoende bewijzen door justitie aangevoerd. Het OM mocht en wilde in eerste instantie de vrouw nog drie dagen vasthouden voor verhoren. ”Gezien haar persoonlijke en psychische omstandigheden lijkt dit niet zinvol”, legde de woordvoerder uit.
De vrouw werd dinsdag opgepakt op verdenking van brandstichtingen waarbij monumentale boerderijen in vlammen opgingen. In maart verteerden de vlammen in Gieten en Rolde eeuwenoude boerderijen. De bewoners konden ternauwernood aan de vuurzee ontsnappen. Eind oktober werden in Oudemolen een oude boerderij en in Balloo een schaapskooi door brand verwoest.
De aangehouden vrouw werd in 2006 door de rechtbank in Assen veroordeeld voor diverse brandstichtingen tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging. Ook in haar eerdere woonplaats in Flevoland werd de vrouw in 1996 veroordeeld voor diverse brandstichtingen en vernielingen.
De vrouw belde kort geleden zelf de politie met informatie over de branden. De politie zag voldoende aanwijzingen om de vrouw voor verhoor aan te houden. Dinsdag werd ze uit haar woning in Weerdinge (bij Emmen) gehaald. De buren waren getuigen van deze arrestatie.
De advocaat van de vrouw was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.