Home

Nieuws 901 x bekeken

Vrijwel geen landbouwonderwerpen in de ijskast

Den Haag - Vrijwel alle grote landbouwonderwerpen blijven voorlopig in behandeling in de Tweede Kamer. Bijna geen enkel onderwerp werd vanmiddag in de Tweede Kamer controversieel verklaard.

Dat betekent dat gevoelige onderwerpen als diergezondheid, megastallen, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere zaken op landbouwgebied op de agenda staan van de Tweede Kamer blijven staan. Dit geldt ook voor het mestbeleid, waarover steeds meer behoefte aan duidelijkheid komt. Alleen over het natuurbeleid ontstond veel discussie. Hierover wordt volgende week bepaald in hoeverre de huidige Kamer daarover nog wil debatteren.
De kamercommissie Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) stemde  over de agenda voor de komende maanden en vooral in hoeverre de voorliggende onderwerpen wel of niet behandeld worden voor de verkiezingen. In een nogal rommelige vergadering werd in sneltreinvaart beslist over bijna 250 agendaonderwerpen.  
De meeste discussie ontstond over het natuurbeleid. Lutz Jacobi (PvdA) wilde weten wat daarover is afgesproken in het begrotingsakkoord en vroeg om een brief van staatssecretaris Bleker over dit onderwerp. Komende week wordt in een nieuwe vergadering beslist over welke natuuronderwerpen wel of niet in behandeling blijven.
Overigens is er nu nog geen zekerheid over welke landbouwonderwerpen daadwerkelijk op de agenda blijven staan. De discussie die nu is gevoerd moet nog bevestigd worden in een voltallige (plenaire) vergadering van de Tweede Kamer. Daar word pas definitief gestemd over de lijst met controversiële onderwerpen. Een datum is daarvoor nog niet vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.