Home

Nieuws

Vleesgroepen: pak handelspolitiek met sanitaire eisen aan

Washington – Amerikaanse belangenorganisaties voor de vleesindustrie willen dat de VS de Trans-Pacific Partnerschip, een vrijhandelszone voor landen rond de Stille Oceaan, aangrijpen om veel strakkere afspraken met Aziatische landen te maken over sanitaire standaarden. Volgens onder meer de American Meat Institute en de National Chicken Council gebruiken de landen soms sanitaire standaarden in handelspolitiek.

De belangenorganisaties spreken van het opnemen van een “WTO-plus”-artikel in het verdrag. Landen zouden zich daardoor niet alleen aan de alweer 15 jaar oude regels voor sanitaire standaarden van de WTO moeten houden, maar ook aanvullende regels die dwingen tot een “wetenschappelijke benadering”. De TPP geldt nu voor onder meer Singapore, Chili en Nieuw-Zeeland maar ook de VS, Japan en Zuid-Korea onderhandelen over lidmaatschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.