Home

Nieuws 638 x bekeken 7 reacties

Vlaanderen start procedure over Hedwigepolder

Brussel - Vlaanderen gaat de strijd aan met Nederland over de Hedwigepolder. De regering van de Belgische deelstaat start de zogeheten geschillenprocedure op, zo meldde het Belgische persbureau Belga dinsdag. Nederland moet volgens de Vlamingen de afspraken over het ontpolderen van de Zeeuwse polder nakomen.

Vlaams minister-president Kris Peeters stelt dat het geduld met Nederland op is, zo tekende Belga op. ,,We hebben veel geduld en begrip voor Nederland gehad.''

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wilde dinsdag geen reactie geven. Hij wil eerst in de ministerraad van vrijdag over de ontstane situatie praten.

Volgens een verdrag uit 2005 zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Maar dit is omstreden. Het meest recente plan van het kabinet voor een gedeeltelijke ontpoldering haalde het dinsdag in de Tweede Kamer echter ook niet.

Vlaanderen en Nederland hebben nu een half jaar de tijd om de kou te klaren, anders wordt er een arbitragehof ingesteld.

Brussel wacht ondertussen nog steeds op de brief van het kabinet over wat er nu gaat gebeuren met de polder. De Europese Commissie hamert er keer op keer op dat Den Haag verplicht is voldoende nieuwe natuur te scheppen en dat eigenlijk al lang had moeten doen. Pas als de brief met de plannen binnen is, kan de commissie beslissen of het wel of niet een zogeheten inbreukprocedure tegen Nederland begint.

De stap van de Vlaamse regering heeft geen effect op het besluit van de commissie, aldus de woordvoerder van verantwoordelijk commissaris Janez Potocnik (Milieu). ,,Wij doen zaken met de Nederlandse overheid of er nu verkiezingen zijn of niet. Het wachten is op de brief.''

Tussen de regels door is te merken dat het geduld van alle kanten opraakt. Nu het kabinet geen steun krijgt voor alternatieven, lijkt het onvermijdelijk dat Nederland moet inbinden en zich moet gaan houden aan de gemaakte afspraken. Dat betekent het volledig onder water zetten van de polder.

Laatste reacties

 • kleitokkers

  Het zijn net grieken die nederlanders

 • loseman

  snap die domme amtenaren waarom is water meer natuur dan boerenland waar zoveel zuurstof van af komt typisch iet vvoor politika maar zuren en zaniken om der eige domme idee er door te kriegen

 • Mels

  Laat die Belgen zelf neptuur aanleggen,die wilden dat er uitgediept werd en Nederland mag grond opofferen,als of mijn buurman de sloot breder maakt door aan mijn kant een meter weg te graven.....

 • poldes

  Zou de natuur protesteren als de hedwigepolder ter compensatie niet onder water komt te staan?

 • bertes

  nederland is toch een provincie van europa. dus ga ergens anders goede landbouw grond onder water zetten. of misschien nog ergens slechte grond.
  andere landen houden zich nooit aan afspraken. (zie de 3% norm).
  maar nederland moet weer het beste jongetje zijn.
  en zie. door de ergenis van landen over nederland. gaan ze nederland dwingen. om zich aan de afspraak te houden.

 • andreasvis

  Er is een verdrag tussen Nederland en Vlaanderen, Vlaanderen zal nakoming vorderen. Ik begrijp niet dat iedereen zo tegen Europa aantrapt, refereren naar de 3% norm is bovendien niet relevant. Als een melkveehouder een overeenkomst sluit met een derde verwacht deze melkveehouder ook nakoming van de overeenkomst. Het probleem is dat het verdrag destijds nooit gesloten had moeten worden, of althans onder andere voorwaarden. Het ontpolderen van dure landbouwgrond in Zeeland is namelijk niet wenselijk. Maar je ontkomt er niet aan dat er nu een verdrag ligt en een plicht aan de zijde van Nederland. De Tweede Kamer heeft het alternatieve plan van Bleker aan de kant geschoven. Een einde van dit dossier is nog niet in zicht.

 • manicmechanicnl

  het uitdiepen van de westerschelde heeft volgens mij één grote belanghebbende en dat is de haven van antwerpen, in Vlaanderen dus. de protesten van de vlaamse regering komen mij dan ook nogal vreemd over. zullen ze bang zijn dat een overijverige ambtenaar deze belgenmop doorziet en ze alsnog vlaamse grond moeten ontpolderen? als compensatie waarvoor trouwens, maar dat is een andere discussie.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.