Home

Nieuws 639 x bekeken 1 reactielaatste update:25 mei 2012

Vlaanderen lost mineralenprobleem op

Brussel – Vlaanderen heeft geen mineralenoverschot meer. Dat blijkt uit de Vlaamse mestbalans over 2010, die de Vlaamse Mestbank heeft opgesteld.

In Vlaanderen werden maatregelen genomen zodat er door mestverwerking, export en aanpassingen in het voer minder mineralen zijn geproduceerd dan dat er plaatsingsruimte was. De Mestbank tempert wel dat het mestprobleem hiermee nog niet is opgelost. "De waterkwaliteit verbetert nog onvoldoende snel."

In 2010 bedroeg de brutoproductie van dierlijke mest in Vlaanderen 168,6 miljoen kilo stikstof en 68,5 miljoen kilo fosfor. Door het gebruik van nutriëntenarme voeders werd een afname van de productie van 8,4 miljoen kilo stikstof en 7,6 miljoen kilo fosfor gerealiseerd, wat de reële mestproductie in 2010 op 160,2 miljoen kilo stikstof en 60,9 miljoen kilo fosfor brengt.

Hiervan werd 26,9 miljoen kilo stikstof en 15,5 miljoen kilo fosfor verwerkt en geëxporteerd. In combinatie met de emissieverliezen van stikstof komt de netto-productie van dierlijke mest uit op 100,3 miljoen kilo stikstof en 45,5 miljoen kilo fosfaat. In Vlaanderen is plaatsingsruimte voor 105,2 miljoen kilo stikstof en 48,6 miljoen kilo fosfor.

Eén reactie

  • John*

    goed gewerkt daar in vlaanderen, nu wij nog

Of registreer je om te kunnen reageren.