Home

Nieuws 435 x bekeken

Veto over delen boswet Brazilië

Brasilia – De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een gedeeltelijk veto uitgesproken over de controversiële boswet. Rousseff verwerpt 12 van de 84 onderdelen van de wetsherziening, die volgens critici leidt tot grootschalige ontbossing ten behoeve van landbouw. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) reageert met gemengde gevoelens.

Naast het veto over 12 onderdelen vraagt Rousseff op ongeveer 30 aanpassingen in de wet. De wetgeving is nu teruggestuurd naar het Braziliaanse congres, dat met een absolute meerderheid de veto’s van de president ongedaan kan maken. Het WNF is kritisch over het tempo waarin de wet in eerste instantie door het congres is “gejaagd”. Het congres staat voor een moeilijke keuze: de agrarische lobby in Brazilië is sterk en de sector is belangrijk voor de export, werkgelegenheid en het immense binnenland. Brazilië is een grote exporteur van mais, soja, rundvlees, varkensvlees, kip en sinaasappelsap. De sector heeft groeiperspectieven omdat de vraag naar voedsel sneller groeit dan de productie.

Volgens het WNF voorkomt Rousseff mogelijk het kaal kappen van rivieroevers en het verlenen van amnestie voor illegale houtkap door boeren vóór 2008. Toch blijft de wet ook in aangepaste vorm volgens de natuurbeschermingsorganisatie een klap voor het milieu. In de oorspronkelijke opzet zou de wet hebben geleid tot het kappen van een regenwoud ter grootte van Duitsland, Oostenrijk en Italië samen, aldus het WNF.

De wet zou het succes van Brazilië tegen illegale kap grotendeels ongedaan maken. Volgens Braziliaanse autoriteiten is vorig jaar 6.200 vierkante kilometer regenwoud illegaal gekapt, tegen een piek van 29.000 km2 in 1995. De boswet stelt dat een boer in grote delen van het Zuidoosten van Brazilië 20 procent van zijn land in natuurlijke staat moet houden. Op de savanne ligt het percentage dat “bos” moet blijven op 35 procent en in de Amazone op 80 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.