Home

Nieuws 1033 x bekeken

'Verplichte braak voor vergroening in Zwitserland niet optimaal efffectief'

Den Haag - De voorgenomen vergroeningsmaatregelen van 7 procent ecologisch aandachtsgebied, zoals opgenomen in het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) hebben in Zwitersland niet geleid tot optimaal resultaat. In Zwitersland zijn vergelijkbare maatregelen al langer van kracht, laat Henk Westhoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) weten tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

In Zwitserland heeft de maatregel ertoe geleid dat boeren vooral de minder goede gronden, hoog in de bergen, aanwijzen als ecologisch aandachtsgebied. De maatregelen zijn hiermee minder effectief dan wanneer de 7 procent als soort veradering door het hele gebied zou lopen. Een ander nadeel is dat de 7 procent landschapselementen ieder jaar op een andere plek mogen liggen. Effectiever is het voor verbetering van de biodiversiteit om de ecologische aandachtsgebieden (braak) jaarlijks op dezelfde plek te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.