Home

Nieuws 10508 x bekeken 11 reactieslaatste update:15 mei 2012

Veel interesse in BBL-grond

Utrecht - Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL), onderdeel van Dienst Landelijk Gebied (DLG), gaat weer duizenden hectares grond die ze in bezit heeft, voor een jaar verhuren. De belangstelling voor deze gronden, met relatief lage huurprijzen, is groot. Dit laten de vertegenwoordigers van de vier regio's (Noord, Oost, West en Zuid) weten.

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 1 juni inschrijven. De grond krijgt de boeren dan volgend jaar in gebruik. Grond is, mede door de strengere mestwetgeving, een nog voornamer productiemiddel geworden en dat wordt niet minder als vanaf 2015 de melkquotering niet meer bestaat. Daarnaast is er bij veel bedrijven onvoldoende financiële ruimte aanwezig om grond te kopen. Dit verklaart de toenemende interesse in de huurgrond.

Het is voor de nieuwe huurder wel van belang om vooraf te gaan informeren wat wel en niet met de grond mag gebeuren. Het is namelijk niet overal zo dat BBL-gronden zonder enige beperkingen gebruikt kunnen worden. Afhankelijk van de provincie en regio kunnen op bepaalde gronden beperkingen zitten, zoals gebruik gewasbeschermingsmiddelen of het telen van bepaalde gewassen, zoals mais, uien en aardappelen.

De grond die verhuurd wordt, heeft BBL in voorraad. Het gaat om percelen die in de toekomst gebruikt worden voor landinrichting, en/of ruilgrond. Vanaf 2010 kan de melding digitaal via de site www.dienstlandelijkgebied.nl/verpachtingbblgronden. Wie nu al BBL-grond pacht, moet zich opnieuw melden.

Een commissie beoordeelt de aanvragen. Er gelden enkele uitgangspunten. Zo moet het hoofdberoep 'bij voorkeur' in de landbouw zijn en moet de pachter in de omgeving van de te pachten gronden wonen. De aanvrager moet over voldoende vakbekwaamheid beschikken. In beginsel worden alleen eenjarige pachtcontracten afgesloten (geliberaliseerde pacht).

De pachtprijs is afhankelijk van vele factoren. Onder andere van de kwaliteit van de grond en van de ligging. Daarnaast speelt ook het type grond mee (grasland, bouwland of tuinland). BBL zegt de grond tegen marktconforme pachtprijzen te verpachten op basis van reguliere pacht. De pachtprijzen van BBL-grond liggen vaak lager, omdat het niet altijd om de beste landbouwgrond gaat en er mogelijk beperkingen gelden. Aanmelden voor BBL-gronden kan uiterlijk tot 1 september dit jaar.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Er is veel interesse inderdaad....

  En er zijn ook 'spelregels' om hieraan mee te kunnen doen, echter soms is de grond allang verdeeld voordat ook maar iemand weet dat je er op in kunt schrijven... raar hé?

  Misschien heeft 'vergaderboer' ook wel interesse...?
  Kan ie maar beter geen stukje schrijven over 'vergaderboeren en kruiwagens'...;)

 • Mels

  Hoe kom je er achter waar BBL grond heeft?,want dat is het eerste wat nodig is om mee te kunnen doen als je in aanmerking wil komen voor een lapje grond.

 • Haye23

  Wat gebeurt er als niemand deze grond wil huren????

 • schoenmakers1

  vorig jaar ook aangevraagd, niets van gehoord, geen ontvangstbevestiging helemaal niet, ik zie in mijn omgeving wel dat bepaalde personen met lijnen in de besturen hier erg voorgetrokken worden

 • Peddemors

  Heb ook al diverse jaren een aanvraag gedaan, maar tot op heden ieder jaar afgewezen. Krijg idd het idee dat er belangenverstrengeling is!

 • Mels

  Heb even gebeld met de dienst waar ze gronden hebben en hoe je daarvoor in aanmerking kan komen,de uitleg was even simpel als verhelderend,plaats van gronden via kadaster,die geven wij niet.Inschrijven en de beheerder van de regio gaat dan zgn kijken wie er voor in aanmerking kan komen,kijkende naar soort bedrijf,grootte en ligging ten opzichte van de percelen.Ik was tussen de regels door aan het luisteren en constateerde dat het voor de beheerder van de regio niet moeilijk is om een lijstje bij te houden van goede koffie adressen......

 • schoenmakers1

  Ik ken 2 boeren die in een doodlopende straat zitten, waar ook gronden van bbl liggen, andere boeren die er niks mee hebben, afstand, ligging krijgen ze iedere keer toegewezen, hoezo ergens naar kijken?????

 • mtsvanaaken

  waarom doen ze geen openbare inschrijving? Via staatssteun verkregen gronden dienen publiek aanbesteed te worden. (europese regels)

 • Mels

  Schoenmaker,dat zeg ik toch ook,wel tussen de regels lezen.
  Mtsvanaaken,een openbare inschrijving lijkt me niet zinvol maar openheid bij het toedelen van de percelen zou beter zijn,er is geen enkele controle op en je moet maar afwachten of je enige kans maakt.Iemand die zich geroepen voelt zou de wet openbaarheid van bestuur hier kunnen laten gelden.

 • mtsvanaaken

  mee eens

 • Adriaan53

  Heb ook al paar keer gereageerd maar hoor nooit iets , geen enkele reactie .Ad .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.