Home

Nieuws 1 reactie

Varkensslachterij snelste betaler

Doetinchem – De Nederlandse varkensslachterijen zijn de snelste betalers in de Nederlandse agrarische sector. Dat blijkt na een inventariserende belronde in verschillende delen van de sector.

De meeste Nederlandse varkensslachterijen betalen de aan hun geleverde varkens binnen één tot vijf dagen. Vion hanteert een termijn van acht dagen.
In de vleeskuikensector hanteren de slachterijen vaak een termijn van twee weken. Dat geldt zowel voor Plukon als voor Storteboom-2Sisters. Bij GPS (Gecombineerde Pluimvee Slachterijen) is de termijn één tot twee weken.
In de zuivel hanteren de meeste bedrijven termijnen van twee tot drie weken, waarbij er meestal twee keer per maand wordt betaald. De coöperatieve bedrijven hanteren aan het eind van het jaar een nabetaling.
Aardappelhandelshuizen hanteren een gespreide betaling door het seizoen. Handelshuis HZPC betaalt bijvoorbeeld al in oktober de eerste voorschotprijzen aan telers. In het voorjaar worden de prognoseprijzen bekend. In juni worden de laatste betalingen gedaan.  
Verschillende bedrijven signaleren dat de betalingstermijnen die de afnemers van hun producten hanteren, lijken toe te nemen. In de veevoersector is het vrijwel standaard dat geleverde partijen voer die via automatische incasso worden betaald een korting opleveren van een half tot één procent. Bij betaling binnen drie weken tot een maand wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Bij latere betaling kan rente in rekening worden gebracht. Diverse bedrijven zijn wel geneigd om naar de omstandigheden op het bedrijf te kijken.

Eén reactie

  • Meindert

    Let op geachte lezers,hier is het begin van de grote operatie genaamd, boeren rijp maken voor latere betaling.Boerderij laat zich weer voor de kar van VION spannen.Op tijd betalen is gewoon,dwz.zo snel als de gegevens bekend zijn
    wordt er betaald en elke sector waar dit anders is,is niet gezond.
    Als er kosten zijn om snel te betalen verwerk je dat in de prijs en niet als een verkapte levaranciers krediet.

Of registreer je om te kunnen reageren.