Home

Nieuws 229 x bekeken

VN-richtlijnen moeten landroof tegengaan

Rome – Landen hebben binnen de Verenigde Naties richtlijnen opgenomen die landen moeten helpen eigendomsrechten te garanderen.

De richtlijnen zijn niet verplichtend, maar worden door de wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO, toch gezien als een mijlpaal in de strijd tegen het afpakken van land van kleine boeren.
Volgens de VN kopen grote investeerders steeds vaker grote lappen grond in ontwikkelingslanden om er landbouw te plegen. De opbrengst is vaak bedoeld voor de export naar het moederland van de investeerders, die vaak investeren met behulp van staatsfondsen of met hulp van staatsbanken.
Volgens een rapport van de Wereldbank bedroegen landdeals in 2009 een omvang van 56 miljoen hectare.
”Het geven van billijke rechten op toegang tot land aan arme en kwetsbare groepen is een sleutelvoorwaarde in de strijd tegen honger en armoede”, aldus José Graziano da Silva, directeur-generaal van de FAO. Volgens de Braziliaanse agronoom zijn investeringen in voedselproductie in ontwikkelingslanden essentieel, maar moet op andere wijze zaken worden gedaan.
De richtlijnen voorzien in het recht van vrouwen om land te kopen of bezitten, transparantie van eigendomsrechten en het beschermen van traditionele of ’informele’ rechten op land.

Of registreer je om te kunnen reageren.