Home

Nieuws

USDA verwacht voor seizoen 2012/2013 een vloedgolf aan mais

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht voor seizoen 2012/2013 een wereldwijde maisoogst van 945,5 miljoen ton, 75 miljoen ton meer dan vorig seizoen naar schatting is binnengehaald.

De maisvoorraad zal aan het einde van het nieuwe seizoen op 152 miljoen ton uitkomen, het hoogste niveau in 12 jaar, wat zou kunnen resulteren in minder grote prijsschommelingen.

De scherpe groei in productie is vooral te danken aan boeren in de VS die in 75 jaar niet zo'n groot areaal hebben ingezaaid als nu. De oogst in de VS groeit daardoor naar een all-time record van 375,7 miljoen ton, terwijl de voor prijzen essentiële eindvoorraad in de VS volgens de gezaghebbende raming meer dan verdubbelt tot 47,8 miljoen ton.
De markt rekende op een fors grotere oogst maar de omvang van het herstel van de maismarkt verrast veel analisten. Op de termijnmarkt in Chicago verloren maiscontracten direct procenten waarde. Mais is een belangrijk ingrediënt voor veevoer en de productie van bio-ethanol. Het betreft echter pas de eerste raming en de USDA hanteert een foutmarge van 26 procent.
De Europese Unie zal volgens de raming uitkomen op een productie van 63 miljoen ton, een miljoen ton minder dan in 2011/2012, wat noopt tot extra importen. Bij de grote importeurs valt op dat China volgens de USDA volgend seizoen 7 miljoen ton mais zal importeren tegen 5 miljoen ton een jaar eerder, waar andere belangrijke maisimporteurs Japan en Zuid-Korea respectievelijk 0,5 en 1 miljoen ton invoeren.
De USDA denkt dat de wereldwijde productie van oliezaden zal toenemen met 8 procent tot 471,5 miljoen ton. Hoewel de soja-oogst in Argentinië en Brazilië is gedecimeerd door droogte, en de vraag naar soja vanuit Azië snel groeit, denkt de USDA toch dat de beschikbaarheid van soja zal toenemen met 3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.