Home

Nieuws 324 x bekeken

Topvrouw Efsa stapt per direct op

Parma – De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa heeft bestuursvoorzitter Diána Bánáti te kennen gegeven dat ze haar baan moet opgeven. Bánáti heeft een functie aanvaard bij het International Live Sciences Institute (Ilsi)in Washington.

Het Ilsi is eerder in verband gebracht met de tabaksindustrie, die via het ILSI de publieke opinie over de gevaren van roken zou beïnvloeden. Dat is door het Ilsi weersproken.
De Efsa vindt dat de nieuwe positie van Bátáni niet te verenigen is met haar rol als bestuursvoorzitter van de onafhankelijke Efsa.


De regels binnen de Efsa verplichten medewerkers om bij alles wat ze doen rekening te houden met hoe het publiek kan reageren op hun handelen, zeker als het gaat over invloeden op de onafhankelijkheid van het instituut. Bestuursleden mogen geen functies hebben, die mogelijk strijdig kunnen zijn of worden met hun werk bij de Efsa.
De onafhankelijkheid van de Efsa is een voortdurend punt van discussie. Sommige lobbygroepen veronderstellen dat de industrie te veel invloed heeft op de adviezen van de Efsa.

Of registreer je om te kunnen reageren.