Home

Nieuws 1904 x bekeken 4 reacties

Tevredenheid over verdeling extra geld voor natuur

Den Haag - Over de 200 miljoen euro die in het Lenteakkoord is gereserveerd voor natuur wordt tevreden gereageerd door zowel LTO als door natuurorganisaties. Er komt onder meer extra geld beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer en hydrologische maatregelen in Natura 2000 gebieden.

In het Lenteakkoord over de begroting in 2013 wordt 200 miljoen euro gereserveerd voor natuurmaatregelen. Daarvan gaat in 2013 30 miljoen naar de SNL-regeling voor agrarisch natuurbeheer om tekorten op te heffen en de regeling te verbeteren. 20 miljoen gaat naar maatregelen voor herstelbeheer in stikstofgevoelige gebeieden en 10 miljoen naar bijzondere beheeropgaven buiten de EHS. 20 miljoen is gereserveerd voor hydrologische maatregelen om verdroging in Natura 2000 gebieden aan te pakken. De grootste post is met 120 miljoen het afronden en inrichten van robuuste natuurgebieden.

Volgens Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, is samen met natuur- en landschapsorganisaties een stevige lobby gevoerd om de extra 200 miljoen voor de natuur goed te besteden. Hij wijst op de hogere vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer en het extra geld voor hydrologische maatregelen waardoor ontwikkeling van agrarische bedrijven weer mogelijk wordt.

Ook Natuurmonumenten en de 12Landschappen zijn blij met de wijze waarop in het Lenteakkoord de plannen met natuur zijn uitgewerkt. Beide organisaties zijn vooral verheugd over het feit dat het kabinet het extra geld voor natuur meerjarig in de boeken schrijft.

Laatste reacties

 • jan1966

  Jammer dat dit betaald moet worden van het afschaffen van de rode diesel

 • Hans Sudfryslan

  Nu moet er bezuinigd worden en gaat men 200 miljoen over de balk gooien . Hieruit kun je wel zien wie hier in Nederland regeert ; Natuurorganisaties!!!!!!

 • Mels

  En LTO is weer eens tevreden,ze moesten zich schamen en zwaar tegen zijn nu deze volksverlakkerij betaald wordt uit de afschaffing van de rode diesel

 • Bertens

  Doodzonde van die 200 miljoen, weggegooid geld. Straks moet veel van de natuurgronden weer gewone landbouwgrond worden om aan de voedselschaarste het hoofd te kunnen bieden. Ook hier zal dan waarschijnlijk weer subsidie voor worden verleend. Dat is twee maal raak, en de belastingbetaler maar betalen voor de spitsvondigheid van de ambtenaren die gevolgd worden door de overheid. Onbegrijpelijk voor mij met een boerenhart dat LTO hierin meegaat. Een belastingverlichting voor de agrariër c.q. agrarische ondernemer van 200 miljoen zou beter op zijn plaats zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.