Home

Nieuws 7 reacties

'Terugkeer biologische boeren naar gangbaar verzwegen'

München- De biologische organisaties zoals Naturland en Demeter, verzwijgen met opzet dat heel veel biologische boeren er na verloop van tijd de brui aan geven en terugkeren naar de gangbare landbouwproductie.

Dat schrijft het Duitse magazine Focus. Volgens dit weekblad wordt wel ieder jaar door zowel de biologische bonden als de politiek trots gemeld dat het aantal chemievrije boeren weer is gestegen, maar wordt er niet bijgezegd dat veel andere het zodanig zat zijn geworden dat ze de biologische beweging de rug toekeren.

Uitgaande van de gegevens die Focus heeft vergaard, ging het daarbij alleen al in 2009 in Duitsland om 930 bedrijven. Als de biologische organisaties daarover al iets willen zeggen, wordt verteld dat 80 procent van de spijtoptanten het bedrijf helemaal beëindigt.Een nog niet afgeronde studie geeft echter aan dat dit percentage waarschijnlijk sterk overdreven is en dat het eerder gaat om 15 procent. De rest zet het bedrijf op gangbare wijze voort.

Door Focus geïnterviewde spijtoptanten geven daarvoor verschillende redenen. Eén daarvan is de scherpe controle, een andere reden is dat biologische landbouw vaak nadelig zou zijn voor het dierenwelzijn, met name in de varkenshouderij, vanwege het te schrale voer.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Er wordt ook verzwegen dat maar 30% van de land en tuinbouw bedrijven nog lid is van de LTO terwijl ze net doen alsof ze bijna alle bedrijven vertegenwoordigen. Erg he.

 • Hans Sudfryslan

  Gerjan dat is helemaal niet erg

 • van wijk

  Demeter ( organisatie voor BD) maakt alle aan- en afmeldingen openbaar, bij afmelding staat ook waarom.

 • bankivahoen

  Boeren zijn nog lid van LTO,ondernemers niet meer of nooit geweest!

 • gerjan slingenbergh

  Er zijn ook heel veel Demeter bedrijven die omschakelen naar gewoon biologisch.

 • JOS7156

  Gerjan,
  Je geeft dus aan dat LTO feiten nog al fors verdraaid om, zeg maar, zelf zo lang mogelijk te kunnen blijven zitten?

 • Mels

  JOS7156,jazeker,dat is een feit,dat soort mensen zit er niet voor de sector maar voor zichzelf in de hoop er ooit een keer een nog beter bestuurspositie te krijgen.LTO doet helemaal niks en lult alleen maar met de wind mee want we zouden eens tegengas geven,nee lullen(polderen,naar poldermodel overlegstrategie)zet bij de huidige partijen geen zoden aan de dijk,met je vuist op tafel slaan des te meer.Zeg waar het op staat en hou voet bij stuk,de huidige milieu en natuur profiteurs zijn namelijk van datzelfde hout.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.