Home

Nieuws 3 reacties

'Termijncontracten mais duurder'

Chicago - Handelaren verwachten volgende week een prijsstijging voor maistermijncontracten vanwege een dalende opbrengstverwachting en toenemende vraag.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Vanwege het warme en droge weer in de VS zal de maisoogst tegenvallen, terwijl de vraag uit met name China toeneemt. China is de tweede exportmarkt voor agrarische producten uit de VS.

Negentien van de 27 analisten die Bloomberg volgt, verwachten volgende week een prijsstijging, Drie  verwachten gelijkblijvende prijzen, Dat is het grootste aantal sinds eind maart.

De staten Iowa, Illinois en Indiana, die 40 procent van de Amerikaanse oogst produceren, hebben al voor de zevende achtereenvolgende maand te maken met abonormaal hoge temperaturen. En uit gegevens van het landbouwministerie USDA  blijkt dat dat de maisexport vorige week met 83 procent is gegroeid ten opzichte van een week daarvoor.

De prijs voor termijncontracten steeg met 9,1 procent, naar de hoogste prijs in een jaar tijd. Op 10 mei was de prijs nog plotseling gedaald doordat USDA een recordoogst voorspelde.

Volgens een analist van Rabobank International in Londen is er bezorgdheid over de jongste oogstprognoses. Volgens hem is het afwachten wat de temperatuur eind juni, begin juli zal doen, want dat is bepalend voor de uiteindelijke opbrengst.

Christel Labee

Laatste reacties

 • The Hulk

  Helemaal zoals verwacht , vorig jaar was het niet anders bij de aanvang van juni.

 • denker123

  Alleen maar speculatie,deze analisten gaan niet op het veld kijken zij blijven op hun kantoor zitten en gaan af op geruchten.De rekord oppervlakte mais in de Mid- West heeft een goede start genomen en heeft pas over een maand regen nodig.De speculatie is er omdat de eindvoorraad van mais krap is door de veel te grote uitbreiding van de ethanolproduktie,in de Mid-West zelfs 50% van de mais !!!!!Dit is voedselvernietiging op grote schaal zonder enig rendement.Alleen goed voor korte termijn rendementen voor de boeren ,en de Multinationals zoals Monsanto,Cargill enz.Zeker als de maisproduktie weer tegenvalt zullen automobilisten gaan protesteren tegen het verplicht ethanol tanken ,en daar door de hoge voedselprijzen.

 • The Hulk

  Moest er nu eens een bio ethanol fabriek komen in de Benelux eentje die draait op mais dan is het probleem met de aardappel en groentecontracten onmiddellijk opgelost en verdiend de Beneluxboer weer iets.
  De vraag in de EU is ook of dat daadwerkelijk tot hogere voederkosten zou leiden . Die bio ethanol neemt avast dat weg wat niet meer nodig is omwille van verlaagde diervoedervaag en laat zich vooral voorzien tijdens de oogst uit de vrije markt. Telers met drogerij en stockage zwichten nog niet gauw voor verkoop af veld nat. Eens droog uit de schuur heb ik het gevoel de bio ethanol meer prijsdrukkend is dan verhogend.

Of registreer je om te kunnen reageren.