Home

Nieuws 3 reacties

Teleurstellend jaar voor Vion

Eindhoven – Vion heeft een teleurstellend jaar achter de rug. Het concern zag de nettowinst kelderen naar 14 miljoen euro.

Vorig jaar boekte het bedrijf nog 80 miljoen euro winst. De omzet steeg van 8,8 miljard naar 9,4 miljard euro. De tegenvallende resultaten zijn vooral toe te schrijven aan de foodactiviteiten van Vion. De ingrediëntendivisie deed het redelijk goed, maar had ook te maken met stijgende grondstofprijzen, vooral in de vettenmarkt.

De tegenvallende resultaten in food zijn een gevolg van de sterk gestegen rundvee- en varkensprijzen in de inkoop. Vion heeft geen kans gezien die gestegen grondstofprijzen door te berekenen in de vleesprijzen. Ook de productie en verkoop van gemaksproducten konden het tegenvallende resultaat van de vleesverkopen niet compenseren.

Topman Uwe Tillmann wijst op de huidige economische situatie in Europa. Door de schuldencrisis zijn consumenten onzeker. “Er is flinke druk in de keten. Op termijn verwacht ik toch dat de voedselprijs voor de consument zal stijgen, en dat ook de positie van Vion wat dat betreft zal verbeteren.”

Ook in de rundvleessector was in 2011 sprake van hoge runderprijzen, die Vion niet terugverdiende in de vleesafzet. “Ik heb ze nog nooit zo hoog meegemaakt”, aldus Tillmann. Dat leidde ertoe dat er vraaguitval ontstond met name ook voor duurdere delen, die vervolgens alleen tegen verliesgevende prijzen waren af te zetten. De markt heeft zich echter gestabiliseerd, waardoor er een betere situatie ontstaat.

Voor 2012 verwacht Tillmann een beter resultaat dan het afgelopen jaar. Hij wil echter geen concrete cijfers noemen. Het bedrijf focust sterk op het terugbrengen van de faalkosten in de keten.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Vest zak broek zak Multinational (Z.L.T.O.) Boerenvakbond zonder inspraak
  net als broer RABO . geef eens echt opening van zaken.

 • Heijdravleesvee

  Vion is druk bezig de concurntie te slopen op de hoop dat ze alleen overblijven.
  Helaas voor degene die dan nog vee heeft.

 • politiek

  Dus die tegenvallende resultaten ligt volgens Uwe Tillmann niet aan Vion maar aan de economische situatie in Europa !. Er zijn wel wat faalkosten geweest maar ach de leveranciers hoeven niet ongerust te zijn. We investeren veel in het buitenland en betalen de inkoop wat later en proberen de inkoopkosten te drukken. We hebben een krachtig multinational ( ZLTO ) die het ook allemaal goed vind. Natuurlijk zal hij ook vinden dat zijn salaris en bonussen omhoog moet. Als we ( VION ) ook nog wat schuiven met balansgelden en afschrijvingen kunnen we ook binnen de banklimiet blijven en dus verwacht Tillmann betere resultaten in 2012. Nemen we ook nog het gegeven dat de leveranciers met minder euro,s genoegen moeten nemen(verliesgevend) en dat VION er niet in slaagt een positie te verwerven in de afzetmarkt , waar de RABO onlangs over sprak , dan mag er mijn inziens best wel eens een pittige vergadering komen bij die slachterij die met boerenkapitaal is opgebouwd , of vinden de huidige bestuurders dit een te moeilijk onderwerp??.

Of registreer je om te kunnen reageren.