Home

Nieuws 7794 x bekeken

Steeds meer vlees geconsumeerd

Rome – Uit een onderzoek van de voedsel- en landbouworganisatie FAO blijkt dat wereldwijd de vleesconsumptie stijgt. In Nederland is de consumptie de laatste jaren echter stabiel. Wel eten we relatief meer varkensvlees dan vroeger.

De FAO nam de vleesconsumptie van 177 landen onder de loep. In India wordt het minst vlees gegeten, gemiddeld 3,2 kilo per persoon per jaar. Luxemburg voert de ranglijst aan met 136,5 kilo, gevolgd door de Verenigde Staten (125,5 kilo), Australië (121,4 kilo), Nieuw-Zeeland (115,9 kilo) en Spanje (110 kilo).

Wereldwijd betekent dit een consumptie van 268 miljoen ton vlees. Vijftig jaar geleden was dat nog 70 miljoen ton. Deze gegevens stammen uit 2007 en vormen de meest recente cijfers van zo’n grootschalig vergelijksonderzoek.

Uit meer recente cijfers uit Nederland (PVV) blijkt dat sindsdien de vleesconsumptie stabiel blijft op 43 kilogram per persoon per jaar in 2010, daarvan is ongeveer de helft varkensvlees.

De FAO concludeert in haar rapport dat naast de stijging in consumptie ook de keuze in type vlees de laatste vijftig jaar is veranderd. Wereldwijd wordt er nu meer varkensvlees gegegeten dan vroeger. Vijftig jaar geleden bestond de vleesconsumptie voor 40 procent uit rundvlees, nu is dat 23 procent van de totale vleesconsumptie. Varkens – en pluimveevlees is daarentegen de afgelopen decennia populairder geworden. Dit heeft voornamelijk te maken met de diverse stuntacties met varkens- en kippenvlees die supermarkten de afgelopen jaren hebben doorgevoerd. De landen die nog veel rundvlees eten zijn Luxemburg, Verenigde Staten, Argentinie en Australie.

Volgens de FAO gaat de vleesconsumptie in de wereld tot 2050 met 73 procent toenemen. Dit geldt dan voornamelijk voor Aziatische landen. Vooral in China en Brazilië is een fikse stijging te zien van de vleesconsumptie door een stijgende welvaart en meer geld voor vlees.Uit eerder onderzoek blijkt dat tussen 1980 en 2005 de vleesconsumptie in China van 13,7 kilogram per persoon per jaar naar 58,5 kilogram is gestegen. In Brazilië steeg de consumptie van 41 kilogram naar 80,8 kilogram. Deze stijging zet nog steeds door.

De grotere wereldwijde consumptie gaat gepaard met meer productie. Uit ander onderzoek van de FAO bleek dat de productie van pluimveevlees tussen 1967 en 2007 is verzevenvoudigd (van 12,39 miljoen ton naar 88,02 miljoen ton) de productie van varkensvlees is in deze periode gestegen met factor drie (van 33,86 miljoen ton naar 99,53 miljoen ton). Forse productiestigingen zijn duidelijk te zien in de landen die steeds meer te besteden hebben (Brazilië en China). In China stijgt de productie van varkensvlees ieder jaar met 2,1 procent per jaar, en dat al twintig jaar lang.

Of registreer je om te kunnen reageren.