Home

Nieuws 2047 x bekeken 3 reacties

Schippers: "Verdere reductie antibiotica nodig"

Den Haag - Het antibioticagebruik in de veehouderij moet uiteindelijk verder omlaag dan de huidige doelstellingen. Dit staat in een brief van Edith Schippers, minister van volksgezondheid, welzijn en sport aan kamerlid Hazekamp (PvdD).

Hazekamp had de minister een aantal vragen gesteld met betrekking tot antibioticaresistentie en het verlagen van antibiotica in de veehouderij en of er wel voldoende aandacht is voor antibioticaresistentie bij mensen.

Volgens Schippers wordt er binnen het thema antibiotica in de veehouderij ook aandacht besteed aan de humane antibioticaproblematiek. “Zorgprofessionals doen hun uiterste best, behandelmogelijkheden lopen terug en de resistentie neemt gestaag toe. Er zijn momenteel nog voldoende middelen om patiënten te behandelen maar dat moet in de toekomst ook zo blijven. De dreiging die mevrouw Chan agendeert voelen wij in Nederland ook en juist daarom nemen wij de resistentieproblematiek zeer serieus”, aldus Schippers.

Op de vraag van Hazekamp of er wel voldoende stok achter de deur is om de antibiotica in de veehouderij aan te pakken en of dit wel in zijn geheel aan de sector moet worden overgelaten reageert Schippers als volgt: “Staatssecretaris Bleker en ik zetten hard in op de aanpak van de antibioticaresistentie-problematiek. Ik deel uw mening niet dat er daarbij slechts vrijblijvende afspraken zijn gemaakt met de betreffende veehouderijsectoren, zonder stok achter de deur. Echter, het antibioticabeleid in de veehouderij bestaat uit niet-vrijblijvende zelfregulering in combinatie met stevig overheidstoezicht".

Schippers geeft ook aan in de brief dat het huidige beleid, het halveren van het antibioticagebruik in de veehouderij, niet het einddoel is. “Wij hebben altijd aangegeven dat ook na 50 procent reductie in 2013 in het gebruik van antibiotica in de veehouderij verdere reductie nodig is”, aldus de minister.

Laatste reacties

 • politiek

  Zorgprofessionals doen hun uiterste best, behandelingsmogelijkheden lopen terug en de resistentie neemt gestaag toe. Zeer benieuwd ben ik wat Staatssecretaris Bleker al wel niet doet bij dat stevig overheidstoezicht. Vragen over deze onderwerpen tijdens vergadering of symposium worden in pauze of na vergadering behandeld ??!!

 • agratax1

  Politiek.Resistentie neemt toe en is niet meer terug e dringen. Als we nieuwe antibiotica vanaf begin voor dierlijk gebruik verbieden is er een kans dat we weer baas worden in het ziekenhuis. De huidige resistente bacteriën kunnen we niet meer terug sturen ze zullen ons blijven belagen.

 • politiek

  Inderdaad, er zijn 4 catogorien in de huidige antibioticawereld. Cat. 1 en 2 is toegestaan ook in agriagebruik. Cat. 3 onder speciale regels ook voor agriagebruik en cat, 4 is ( nog ) verboden meen ik.
  Zoals ik het artikel begrijp is het aantal resistente bacterien stammen nog groeiend. Dat kan je dus terugdringen of bestrijden door catogrie 3 en 4 geheel verboden te laten voor agra-gebruik. Het probleem/spanningsveld van die resistente bacterie-stammen is ook aan de orde in de veehouderij maar je moet ergens een streep trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.