Home

Nieuws

Schapen trekken over Veluwe naar Arnhem

Epe - Drie herders vertrekken vrijdagmorgen met hun honden en 450 Schoonebeker schapen uit Epe. De kudde trekt in tien dagen tijd over de Veluwe naar Arnhem om de aandacht te vestigen op de penibele situatie waarin schaapsherders zitten.

De vijftien zelfstandige herders van Nederland zijn vrijwel failliet volgens het praktijknetwerk daarometenweschaap.nl.
De provincies en het Rijk ruziën al een paar jaar over de financiering van schaapskuddes. Daarnaast bezuinigen natuurorganisaties wegens de economische crisis steeds meer op onderhoud en beheer van gebieden, zodat ze minder vaak een herder met zijn kudde inhuren, zo zegt schaapsherder Chris Grinwis.
De kudde uit Epe trekt langs oude herdersroutes over de Veluwe. Op tweede pinksterdag zijn er demonstraties op landgoed De Leesten bij Apeldoorn. Op 1 juni moet de kudde arriveren in Arnhem, waar een symposium over de toekomst van schaapskuddes wordt gehouden. In het weekend is er in Arnhem de nationale Dag van het Levend Erfgoed en een culinair festival met schapenvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.