Home

Nieuws 1 reactie

Sap en Dibi strijden om lijsttrekkerschap

Utrecht - Bij GroenLinks gaan fractievoorzitter Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi de strijd met elkaar aan om het lijsttrekkerschap van de partij bij de verkiezingen op 12 september.

Het partijbestuur van GroenLinks heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt. Daarmee komt een eind aan de geruchten van eerder op de dag dat Dibi niet mee zou mogen doen aan de interne verkiezing.

Sap en Dibi zullen een aantal keren met elkaar in debat gaan in het land, het eerste debat is maandag in Amsterdam. De ledenraadpleging eindigt op 4 juni.

Volgen partijvoorzitter Heleen Weening vond de kandidatencommissie Dibi geen geschikte kandidaat, omdat hij niet aan het profiel zou voldoen. Vervolgens heeft het partijbestuur besloten Dibi toch te laten meedoen aan de verkiezing, om de keuze aan de leden te laten. ,,Er is een grote roep bij onze leden om te mogen kiezen'', aldus Weening, die verscheidene afdelingen binnen de partij raadpleegde. Voor de partijvoorzitter woog eveneens zwaar dat ook Sap graag de strijd aan wilde in een ledenreferendum.

Weening zei geen reden te zien dat het vertrouwen tussen het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie geschaad zou zijn. Vanwege de onduidelijkheid over de kandidatuur van Dibi mengden verscheidene Kamerleden van GroenLinks zich vrijdag in het debat en riepen op tot een ledenreferendum.

,,We hebben gedaan wat we konden'', verdedigde Weening de opstelling van het partijbestuur. Volgens haar zijn de procedures precies gevolgd. ,,We zullen hier krachtig uitkomen.''

Eén reactie

  • poldes

    eergisteren ook al een partij met groen die er zo mee bezig was.
    We zullen maar zeggen als dit interne achter de rug is;dat er weer aan politiek gedaan wordt.
    want deze partijen doen af en toe toch net of zij echt willen regeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.