Home

Nieuws

Regio’s willen snellere herverdeling

Brussel – De herverdeling van de bedrijfstoeslagen over de lidstaten moet veel sneller dan de Europese Commissie heeft voorgesteld. Dat zegt het Comité van de Regio’s.

Volgens het plan van Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) moet het bedrag per hectare aan het einde van de volgende periode (2020) in alle landen naar minimaal 60 procent van het Europese gemiddelde. De regio’s pleiten voor een minimum van 80 procent, zo bleek vrijdag tijdens een debat in Brussel.
Ook de vergroeningsplannen van de Commissie zijn voor verbetering vatbaar, zo vindt het comité. Het systeem moet straks gebaseerd zijn op een regionale aanpak, waarbij boeren en lokale overheden samen bekijken wat de meest effectieve maatregelen zijn. De ecologische braaklegging van 7 procent kan dan ook collectief worden georganiseerd.
Het Comité van de Regio’s is een adviesorgaan bestaande uit 344 leden uit alle 27 EU-lidstaten. De Europese instituties zijn verplicht het comité te raadplegen in zaken die regio’s en steden betreffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.