Home

Nieuws 411 x bekeken

Recessie krijgt Britse boer niet in zijn greep

Londen - Britse boeren maken ondanks de recessie een ware 'boom' mee. De economische bijdrage van de land- en tuinbouw is afgelopen jaar met 25 procent gegroeid. Ook de export groeit sterk waarmee de landbouw en agribusiness nu de vierde exportsector van het land zijn geworden. Dat zegt de National Farmers Union bij de start van een grote nationale campagne om de betekenis van de land- en tuinbouw voor de nationale economie onder de aandacht te brengen.

De NFU laat in dat kader vandaag een grote 'Farm Boat' over de Theems dwars door Londen varen. Doel van de campagne is mede om nog eens te onderstrepen dat ook de Britten zelf toch vooral producten van eigen land moeten kopen. ''We hopen daar een hoop aandacht mee te krijgen, het gebeurt niet elke dag dat je een boerderij over de Theems ziet varen,'' aldus campagneleider Gemma Fitzpatrick van de NFU.

De totale toegevoegde waarde die boeren en tuinders genereren is volgens een rapport van de NFU vorig jaar toegenomen met bijna 2,2 miljard euro naar een totaal van bijna tien miljard. Die groei is voor een deel te danken aan de hoge prijzen voor onder meer graan op de wereldmarkt. De voedings- en drankensector als geheel droeg 105 miljard bij aan het nationale BNP en biedt werk aan meer dan 3,5 miljoen mensen. NFU-voorzitter Peter Kendall: ''We hebben de laatste jaren een gigantische ommezwaai meegemaakt. Vandaag de dag twijfelt niemand meer aan de noodzaak voor een efficiënte, productieve en milieubewuste landbouw of aan de waarde die dat voor de economie oplevert. Ik vraag niet om een speciale behandeling maar wil er wel samen met de regering aan werken om de soms verbrokkelde en tegenstrijdige benadering van de landbouw en de voeding om te gooien.''

Of registreer je om te kunnen reageren.