Home

Nieuws

Rabobank wil in de VS fors groeien

Utrecht – De Rabobank wil in de VS de onderdelen Rabobank NA en Rabo Agrifinance samenvoegen om grote expansie mogelijk te maken. Doel achter de fusie is spaargeld uit Californië te investeren bij boeren in het Midwesten. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met leidinggevenden van de bank in de VS.

De Rabobank heeft drie onderdelen in de VS die worden bestuurd vanuit New York (grootzakelijk), St. Louis (agrarisch) en het Californische Roseville (consumenten en agrarisch). Vanwege strikte regels kan in Californië, overigens qua bevolking de grootste staat van de VS, verworven spaargeld niet zomaar aan boeren elders worden verstrekt. In de Amerikaanse landbouw groeit de financieringsbehoefte; vanwege de groeiende vraag naar voedsel en energie lijken vooruitzichten voor prijzen in de komende jaren goed.

Rabo Agrifinance moet daarom geld lenen op de kapitaalmarkt, waarvoor hogere rentes worden verstrekt dan voor spaargeld, terwijl de bank moeite heeft spaargeld in Californië weg te zetten. De financieringsbehoefte is in Californië ingezakt door de economische malaise. De fusie van Rabobank NA en Rabo Agrifinance maakt het voor de bank ook mogelijk consumentenactiviteiten over de staatsgrens aan te bieden.

Terwijl de Rabobank in de VS probeert te groeien, verkocht ING recent haar succesvolle dochter ING Direct. De Rabobank heeft in de VS een balanstotaal van circa 11,7 miljard dollar. De bank benadrukt naast de fusie tussen de bestaande onderdelen geen andere middelen tot groei, bijvoorbeeld door een grote serie overnames, na te streven.

Of registreer je om te kunnen reageren.