Home

Nieuws

Rabo: ’Grieks faillissement waarschijnlijk, maar niet rampzalig’

Utrecht – Griekenland gaat waarschijnlijk failliet maar de gevolgen voor de Nederlandse landbouweconomie zullen beperkt zijn. Dat zegt Bert Bruggink, financieel directeur van de Rabobank.

Griekenland is volgens hem onvergelijkbaar met voor de agribusiness belangrijke afzetmarkten Spanje of Italië waardoor een domino-effect uitblijft.
Griekenland is voor de landbouw van geringe betekenis, aldus Bruggink, al bleek eerder dat FrieslandCampina er in 2010 nog meer dan 300 miljoen euro omzet realiseerde. Die omzet komt onder druk wanneer de Griekse koopkracht door de eurocrisis in elkaar stort.
De euro is volgens Bruggink voor de agribusiness essentieel en zal volgens hem zeker blijven bestaan. De euro blijft volgens Bruggink voor de handel zeer aantrekkelijk. Polen heeft de gewenste invoeringsdatum opgeschoven, maar de rekenmeester van Rabobank is ervan overtuigd dat de Eurozone over 20 jaar meer lidstaten telt dan nu.
Volgens Bruggink moeten landen in de Europese Unie voor de komende jaren wennen aan ”uiterst geringe groei”. De spanningen binnen de Eurozone zullen de komende jaren volgens Bruggink niet verdwijnen. De economie kan volgens Bruggink geremd worden wanneer de Nederlandse regering een ”strafbelasting voor banken” invoert.
De Rabobank, die anders dan ABN Amro en ING geen directe staatssteun kreeg, moet volgens hem in dat scenario meer dan de helft van de heffing gaan betalen wat volgens Bruggink ‘zonder meer zijn weerslag zal hebben op de kredietverlening aan bedrijven.’
De agrarische sector en de tuinbouw in het bijzonder geldt als zeer kapitaalintensief. De Rabobank heeft er momenteel meer dan 30 miljard euro uitstaan.
Het gevolg van de langdurig matige groei en onrust over de euro is dat het consumentenvertrouwen niet sterk zal toenemen. Buiten de Eurozone, het Verenigd Koninkrijk en de VS groeit de economie wel door wat de handel zal nopen tot toenemende aandacht voor soms lastig te bedienen en verre markten in bijvoorbeeld Oost-Azië of Zuid-Amerika.
Wat betreft de Europese consumptie zal voedsel als basisproduct minder geraakt worden dan de verkoop van kapitaalgoederen als televisies en auto’s, al kan de afzet van duurdere producten zonder een trouwe klantenkring wel lijden onder het gebrek aan consumentenvertrouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.