Home

Nieuws

Raad van State schrapt vergoeding ganzenschade

Den Haag – De Raad van State heeft een hogere vergoeding die de rechtbank had toegekend voor graslandschade door ganzen, weer verlaagd.

De rechtbank in Middelburg kende een agrarisch ondernemer uit Nieuw Namen (gemeente Hulst) in maart vorig jaar een vergoeding toe van 1.750 euro voor schade die grauwe ganzen, kolganzen en smienten aan grasland hadden toegebracht. De Zeeuwse rechter bepaalde toen dat het Faunafonds te karig was geweest met een vergoeding van 1.040 euro.
De Raad van State geeft het Faunafonds in hoger beroep echter gelijk. Volgens de Raad van State heeft het Faunafonds een goede schatting gemaakt van de schade die in 2009 was ontstaan. De juridische kwestie ging onder meer over de vraag of de taxateur van het Faunafonds wel gebruik had gemaakt van de zogenoemde grashoogtemeter. Anders dan de rechtbank, gaat de Raad van State ervan uit dat de taxateur die meter wel degelijk volgens de voorschriften heeft gebruikt om de schade te bepalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.