Home

Nieuws 323 x bekeken

Q-koorts bij geitenbedrijf Gelderse Winssen

Winssen - Bij een geitenbedrijf met 1.650 melkgeiten in het Gelderse Winssen is Q-koorts vastgesteld. Dat heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gemeld.

De besmetting met de Q-koortsbacterie Coxiella Burnetii kwam aan het licht door tankmelkonderzoek. De dieren vertoonden geen klinische verschijnselen. Het bedrijf voldoet volgens de gegevens van de NVWA aan de vaccinatieplicht.

Het bedrijf in Winssen is het honderdste bedrijf in Nederland waar Q-koorts is vastgesteld. Een groot deel hiervan, 59, is inmiddels weer vrij verklaard van Q-koorts. Sinds de vaccinatieplicht is het aantal besmettingen aanzienlijk verminderd. Dit jaar werd de bacterie eerder vastgesteld op een ander bedrijf, in Drenthe. De NVWA heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van de infectie op dit bedrijf, dat ook aan de vaccinatieplicht voldeed. "De oorzaak is niet te achterhalen", aldus de NVWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.