Home

Nieuws

Prijzen voedingsmiddelen in april 1,2 procent hoger

Voorburg – Prijzen van voedingsmiddelen lagen in Nederland in april dit jaar 1,2 procent hoger dan in dezelfde maand in 2011.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voedingsmiddelen dempten de inflatie. Een maand eerder lagen prijzen nog 1,8 procent hoger dan in 2011.
Voor de categorie melk, kaas en eieren noteert het CBS een prijsstijging van 3,1 procent. Vlees werd 2,6 procent duurder. Olie, boter en margarine wonnen 1,8 procent aan prijs terwijl suiker, zoetwaren en ijs en brood- en graanproducten 1,6 procent in prijs stegen. Fruit was 0,6 procent duurder en voor groenten en aardappelen is 6,5 procent minder betaald.
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in Nederland van 2,9 naar 2,8 procent. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone met 0,1 procentpunt naar 2,6 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doel de inflatie onder maar vlakbij de 2 procent te houden.
Wanneer de inflatie hoger ligt dan 2 procent, probeert de ECB de rente die het berekend aan banken soms te verhogen, maar nu lijkt de kans hierop klein omdat de stap de economie kan schaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.