Home

Nieuws 470 x bekeken

Peiling: Groenlinks-kiezer gaat voor Sap

Den Haag - Kiezers van GroenLinks hebben een duidelijke voorkeur voor fractievoorzitter Jolande Sap als de lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

In een peiling van Maurice de Hond geeft 56 procent de voorkeur aan Sap. Haar uitdager en fractiegenoot Tofik Dibi scoort 23 procent.

Daarmee is het verschil tussen de twee in vergelijking met de vorige peiling aanzienlijk groter geworden. Vorige week, nog voor de officiële kandidaatstelling van Dibi, gaf 38 procent van de GroenLinks-kiezers de voorkeur aan Sap. Dibi lag toen nog voor met 40 procent.

Dibi verraste Sap en de rest van de partijtop met zijn aankondiging een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap. Na een aanvankelijke boosheid heeft Sap de handschoen opgepakt en gezegd dat ze zin heeft in de onderlinge strijd, die net als bij het CDA onder meer wordt uitgevochten door een aantal debatten in het land. Sap acht zich de juiste vrouw op de juiste plek. Dibi belooft de GroenLinks-leden een originelere en gedurfdere stijl en denkt de partij groter dan ooit te kunnen maken.

Uiterlijk vrijdag maakt GroenLinks bekend welke kandidaat-lijsttrekkers meedoen aan een referendum onder de leden dat tot 4 juni loopt.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.