Home

Nieuws 741 x bekeken 3 reacties

Overheidskosten dierziektebestrijding in 2011 hoger dan begroot

Den Haag – De kosten voor dierziektebestrijding voor de overheid zijn in 2011 fors hoger uitgevallen dan begroot. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het ministerie van landbouw heeft gepubliceerd over het Diergezondheidsfonds. Het ministerie had 9,1 miljoen euro aan kosten begroot, maar de werkelijke kosten bedroegen 15,9 miljoen euro.

De belangrijkste reden voor de overschrijding is de afwikkeling van de Q-koortsbestrijding van 2010, die nog 4,2 miljoen euro kostte. Daarnaast waren de uitgaven voor bestrijdingsmaatregelen van andere dierziekten 2 miljoen euro hoger dan begroot. Dit komt vooral vanwege de vier gevallen van laagpathogene vogelgriep in 2011.

De veehouderijsectoren hadden in 2011 6 miljoen euro kosten. Het ministerie droeg 3,5 miljoen euro bij voor bewaking en monitoring van dierziekten. Het gaat dan bijvoorbeeld om bewakingsonderzoek voor brucella bij schapen en geiten, onderzoek naar blauwtong, klassieke varkenspest en vogelgriep. Ook worden zoönosen en TSE’s gemonitord.

In 2011 werden zestien bedrijven onderzocht op varkenspest, twee bedrijven op mond- en klauwzeer en 209 op vogelgriep. Daarnaast werden zeven verdachte runderen onderzocht op BSE en veertien schapen die verdacht werden van TSE. In totaal werd bij 5.895 bedrijven onderzoek gedaan naar brucellose.

Laatste reacties

 • politiek

  Een overschreiding van 75 % van de de begroting, ofwel 6.800.000 euro. Als reden wordt vooral opgegeven die 4,2 miljoen voor de Q-koorts die in 2010 al bekend was voor de begrotng van 2011 ??. Ik heb niet de indruk dat men het allemaal zo nauw neemt om binnen de begroting te blijven. Zijn de salarissen van betreffende ambtenaren misschien ook fors gestegen ??

 • zanden

  Zolang we de reeks dierziekten van de afgelopen jaren niet willen zien als wat zij zijn, namelijk een belangrijk signaal dat we met onze industrieel geworden veehouderij niet op de goede weg zijn en verre van duurzaam en diervriendelijk bezig zijn, zolang zullen de kosten van de industriele veehouderij hoger blijven dan de opbrengsten. Al zal dit worden ontkend, het zijn gewoon feiten. De industriele veehouderij is een sector waar het principe 'de vervuiler betaalt' niet wordt doorberekend in de producten in de winkel en in de 80% export. Niet slechts de Nederlandse kopers van deze producten, maar zelfs alle Nederlandse belastingbetalers betalen het gelag van de extra kosten van milieuvervuiling, de extra kosten die gemaakt moeten worden om ziekenhuizen te wapenen tegen het besmettingsgevaar van allerlei bacterien en het al jarenlang verstrekken van gulle subsidies aan individuele boeren die deze vervuilende bedrijfstak hierdoor alleen maar nog groter doen groeien. geheel ten onrechte. Wanneer worden wij eindelijk met zijn allen eens wakker uit deze boze droom?!
  Een dure en ten slotte doodlopende weg.

 • bankivahoen

  Met zijn allen wakker uit deze boze droom???Het is jouw droom Zanden en hooguit enkele procenten van de bevolking die evenals jij zeer slecht op de hoogte zijn van het werkelijke wel wee in de landbouw!!Ga eens praten met mensen die in ziekenhuizen werken,dan krijg je een totaal ander verhaal te horen!
  Het subsidieverhaal klopt ook al niet!Bijna alle sectoren houden hun broek ZONDER enige vorm van subsidie op.De sectoren die wel wat krijgen zorgen er mede voor dat de bevolking bijna voor niets de tafel gedekt krijgen met goedkope en veilige produkten.Toch leuk als ieders kosten de komende jaren de pan uit rijzen.
  Trouwens waarom mogen dieren niet ziek worden en mensen wel?En wie zegt dat sommige dierziekten niet geheel toevallig uitgebroken zijn???Misschien zijn er wel mensen die dit stiekum helemaal niet zo erg vinden.
  Je noemt de landbouw de vervuiler,maar waar kan ik die dan zien??Is er wel vervuiling??

Of registreer je om te kunnen reageren.