Home

Nieuws 674 x bekeken

Onderzoek naar Gecombineerde Opgave

Den Haag - Het adviescollege Actal (Adviescollege toetsing regeldruk) wil uitzoeken of de Gecombineerde Opgave niet minder belastend kan. Actal zegt mogelijkheden te zoeken om de regeldruk van de GO te verminderen.

Aanleiding voor het onderzoek is een sterk signaal dat  de verplichte opgave een groot tijdsbeslag legt op de agrarisch ondernemer, licht secretaris  Rudy van Zijp van Actal toe. Het Actal zegt van agrarische bedrijven duidelijke signalen te hebben gekregen dat het invullen van de GO "veel te veel tijd kost."

Om een goed beeld te krijgen van de problemen waar ondernemers tegenaan lopen wil het Actal weten waar de grootste last zit en hoe die kan worden verminderd. "Er bestaat de indruk dat de overheid vraagt om gegevens die de overheid al heeft. Wij willen nagaan of dat zo is", zegt Van Zijp. Actal heeft tot nog toe vooral geïnventariseerd hoe de Gecombineerde Opgave in zijn werk gaat. Daarvoor heeft het onafhankelijk adviescollege contact gehad met verschillende betrokkenen, waaronder LTO Nederland. "We hebben ook enkele agrariërs bezocht die ons in de praktijk hebben laten zien hoe de GO in zijn werk gaat."

Nu wordt een open vraag gesteld aan agrarisch ondernemers om eigen ervaringen te delen en vooral om aan te geven hoe het eventueel beter zou kunnen. "Wij stellen die vraag zo open mogelijk, om ondernemers de gelegenheid te geven zelf met ideeën te komen." Ondernemers kunnen hun ideeën kwijt via de website www.actal.nl of per email: info@actal.nl.

Het Actal wil het onderzoek eind juni afronden.

Het Actal geeft regering en parlement adviezen om de regeldruk voor bedrijven, werknemers in de publieke sectoren en burgers zo laag mogelijk te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.