Home

Nieuws 250 x bekeken

Oeso: economie herstelt langzaam

Parijs - De Nederlandse economie herstelt in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk langzaam van de huidige krimp. Dat voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) dinsdag.

Nederland profiteert de komende maanden volgens de Oeso van het aantrekken van de internationale handel, die zorgt voor meer investeringen door bedrijven. De uitgaven van consumenten blijven echter onder druk staan door de zwakke ontwikkeling van de koopkracht, de aangekondigde kortingen op pensioenen en de problemen op de huizenmarkt. De werkloosheid blijft voorlopig stijgen, aldus de denktank.

De Oeso verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,6 procent krimpt en in 2013 met 0,7 procent groeit. Als de realiteit slechter uitvalt dan moet de regering voorzichtig zijn met bezuinigingen, stelt de organisatie. Hogere uitgaven aan bijvoorbeeld uitkeringen moeten de grootste klap dan opvangen.

Ondanks tekenen van verbetering blijft de Oeso voorzichtig over de internationale economie, die vooral wordt bedreigd door de aanhoudende problemen in Europa. ,,Tekenen van herstel hebben meer dan eens teleurgesteld'', stelde hoofdeconoom Pier Carlo Padoan. ,,Zolang het vertrouwen niet op een solide basis van het juiste beleid wordt hersteld, blijven de risico's groot. Dat geldt overal, maar vooral in de eurozone.''

Of registreer je om te kunnen reageren.