Home

Nieuws 2622 x bekeken

OM in de fout in salmeterolzaak

Zutphen – Het openbaar ministerie heeft forse fouten gemaakt in het onderzoek naar verboden groeibevorderaars bij Van den Bor mesterijen in Putten. Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank.

Pieter Hoogendam, advocaat van één van de twee eigenaren van het bedrijf, zegt dat ondanks het harde oordeel van de rechtbank, dat niet geleid heeft tot een vrijspraak of een aanzienlijke strafvermindering ten opzichte van de eis van justitie. ”Uiteindelijk schiet mijn cliënt er niet veel mee op.” Hoogendam heeft aangekondigd tegen het vonnis in beroep te gaan. Hij verwacht dat zijn collega Leonard Heukels dat ook gaat doen namens de andere eigenaar en het bedrijf zelf.
De rechter heeft een deel van de monsters die in 2006 werden genomen om als bewijs te dienen terzijde geschoven als onbruikbaar. Volgens de rechter werkte de algemene inspectiedienst destijds onvoldoende nauwkeurig.
Het openbaar ministerie ging daarnaast de fout in door het betrokken bedrijf te verwijten dat het een voorraad verboden groeibevorderaars had op een datum dat er alleen maar sporen van de verboden stof aanwezig waren. De rechter zegt dat de sporen aantonen dat de voorraad er eerder wel is geweest, maar dat werd niet ten laste gelegd.
De salmeterolzaak was in september 2006 aanleiding voor het landbouwministerie om 24 vleeskalverbedrijven onder toezicht te plaatsen. Het illegale gebruik kwam aan het licht door een routinecontrole door de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector. In de monsters van ogen van drie slachtkalveren werd salmeterol aangetoond. Dat leidde tot een groter onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.