Home

Nieuws

’Noorden moet kansen duurzame economie nú verzilveren’

Groningen – Het Noorden moet zich niet volledig afwenden van de landbouw maar juist de duurzame ”biobased economy” met onder meer bioplastics, geavanceerde voedingsstoffen en biologische medicijnen omarmen.

Het kan van de noordelijke provincies weer een motor voor groei maken. Dat zegt professor Lubbert Dijkhuizen van de Rijksuniversiteit Groningen.
Dijkhuizen wijst op de voordelen die de noordelijke provincies hebben voor een duurzame economie: de provincies zijn dunbevolkt, hebben veel vruchtbare grond en er zijn relatief veel agrarische bedrijven met dus veel kennis. De regio Delfzijl is volgens Dijkhuizen een heel geschikte locatie voor de benodigde bio-raffinaderijen.
”Van plastic tasjes tot voedingsstoffen en medicijnen: nu halen we nog een oneindig aantal grondstoffen uit aardolie. Straks winnen we ze uit hoogwaardige gewassen in proeftuinen, kassencomplexen en boerderijen, op basis van innovatieve landbouw en veeteelt.” De tijd van aardolie is zo goed als voorbij, aldus Dijkhuizen, die wijst op hoge prijzen aan de pomp zelfs in tijden van economische crisis.
”De grootschalige Europese landbouwsubsidies lijken hun langste tijd te hebben gehad. Het zou logisch zijn als Europa de laatste subsidies gebruikt om innovaties in de agribusiness sector te stimuleren. Het zal niet eenvoudig worden in een Europa met 27 lidstaten met uiteenlopende belangen, maar dát verhaal moeten we duidelijk over het voetlicht brengen.”
Dijkhuizen is hoogleraar Microbiologie.

Of registreer je om te kunnen reageren.