Home

Nieuws

Noord-Holland in de fout met aanbesteding voor biologisch product

Luxemburg - De provincie Noord-Holland is over de schreef gegaan door bij de aanbesteding voor koffie en koffieautomaten te eisen dat de aanbieder Eko-producten moest gebruiken.

Het Europees Hof van Justitie in Luxembrug heeft Nederland veroordeeld voor de verkeerde aanbesteding, die  destijds werd gewonnen door Maas International.
De Europese Commissie was tegen de regels bij de aanbesteding in het geweer gekomen. Volgens de Europese rechter mag de overheid bij een openbare aanbesteding best eisen dat  diensten of producten van de biologische landbouw afkomstig moeten zijn of dat het fairtrade producten moeten zijn.
Maar de overheid moet daarbij wel gespecificeerd aanduiden aan welke eisen de producten moeten voldoenh. Eenvoudig verwijzen naar bepaalde milieukeuren of keurmerken is dan niet voldoende.
In het concrete geval ging het om een aanbesteding voor koffie en thee en de bijbehorende koffieautyomaten. Nederland heeft bij de Europese rechter betoogd dat de provincie het keurmerk Max Havelaar of het Eko-keurmerk niet dwingend heeft voorgeschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.