Home

Nieuws

Net geen meerderheid voor aanvraag Europees geld voedselbanken

Den Haag- Met 74 stemmen voor is een motie van CDA, PvdA en SP om alsnog bij de Europese Commissie een aanvraag in te dienen voor steun voor de Nederlandse voedselbanken verworpen. CDA-kamerlid Mirjam Sterk pleitte ervoor om bij de Europese Commissie alsnog een aanvraag in te dienen voor financiële steun voor de voedselbanken, omdat de voedselbanken steeds vaker met lange wachtlijsten en tekorten aan gezond voedsel kampen.

“Andere lidstaten hebben hun aanvraag ook na de sluitingsdatum gedaan en een toezegging gekregen. Waarom zouden we het in Nederland niet ook proberen nu de vraag bij de voedselbank steeds groter wordt.” Sterk verwijst ook naar de grote afdracht die Nederland doet aan de EU, en de mogelijkheid die er is om op deze manier geld terug te krijgen. Ze verwacht dat het gaat om 15 miljoen euro.

VVD en PvdA kijken kritisch naar het CDA, dat eerder nooit gebruik wilde maken van de mogelijkheden om gebruik te maken van de Europese minstbedeeldenregeling. De regeling bestaat sinds 1987 en Nederland heeft nooit gebruik gemaakt van de regeling. Dit jaar en volgend jaar geldt nog een overgangsregeling, waarna de Europese regelgeving wordt beëindigd. Demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw reageert dat de Europese Commissie heeft laten weten dat de kans op uitkering van het fonds als er nu nog een aanvraag wordt ingediend, vrijwel nul is.

Een motie van SP-kamerlid Sadet Karabulut, waarin het kabinet wordt gevraagd om in gesprek te gaan met voedselbanken om tot een oplossing te komen werd niet aangenomen. Bleker ontraadde deze motie omdat hij dit een taak van de regionale overheden vindt.

Of registreer je om te kunnen reageren.