Home

Nieuws

Nederlandse economie krimpt door gebrek vertrouwen

Den Haag – De Nederlandse economie is het eerste kwartaal van 2012 met 1,1 procent gekrompen, waar in Duitsland de economie nog groeide met 0,5 procent en de economie in Frankrijk stagneerde.

De toegevoegde waarde van de landbouw, bosbouw en visserij daalde in het kwartaal in Nederland 1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De Nederlandse economie presteert minder dan buurlanden deels omdat investeringen terugvallen (in het kwartaal met 4,2 procent) maar vooral omdat het consumentenvertrouwen in Nederland een flinke deuk heeft opgelopen. Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS jaagt in Duitsland de consumptie de economie juist aan.
In Duitsland durven consumenten meer dan Nederland te kopen, zelfs de huizenprijzen stijgen er, omdat het land sinds 10 jaar een forse banengroei heeft doorgemaakt. Duitsland staat volgens Hein sterk ten gevolge van arbeidsmarkthervormingen die zich overigens ook lang vertaalden in een gebrek aan welvaartsgroei maar Duitsland nu concurrerend maken.
Voor de Nederlandse landbouweconomie is de min een tegenvaller. In het vierde kwartaal van 2011 lag de toevoegde waarde nog bijna 6 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De kwartalen ervoor wisselden lichte dalingen en stijgingen elkaar af. De landbouweconomie lijkt echter minder kwetsbaar dan veel andere sectoren.
De consumptie loopt al vanaf het eerste kwartaal van vorig jaar terug, zegt het CBS, maar dat is vooral te zien in de verkoop van luxe goederen. Afgelopen kwartaal werden bijvoorbeeld veel minder auto’s en spullen voor woninginrichting verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.