Home

Nieuws 5 reacties

’Nederlanders leven op te grote voet’

Zeist – Als iedereen in de wereld net zoveel zou consumeren als de gemiddelde Nederlander in 2008, zou er drieënhalve aarde nodig zijn om dit mogelijk te maken. Dat blijkt uit het tweejaarlijks verschijnende Living Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag heeft gepubliceerd.

Nederland staat op de negende plaats van landen die de aarde het meest uitleven. Twee jaar geleden stond Nederland nog op plek 11.
Nederlanders stoten vooral veel CO2 uit omdat ze erg veel energie verbruiken, aldus Natasja Oerlemans (WNF). Zij is deskundige op het terrein van de ecologische voetafdruk. Nederlanders reizen relatief veel met de auto en het vliegtuig en ook huizen zijn lang niet altijd goed geïsoleerd. Ook eten Nederlanders veel vlees en zuivel, waar veel landbouwgrond voor nodig is. ”Voor de productie van vlees en zuivel is veel meer grond nodig dan voor de productie van graan.”
De overconsumptie van Nederlanders wordt uitgedrukt in de zogenoemde ecologische voetafdruk. Dat getal geeft weer hoeveel grond een bepaalde bevolkingsgroep nodig heeft om zijn consumptiepatroon te kunnen volhouden en zijn geproduceerde afval te verwerken. De drie landen die het zwaarst beslag legden op de aarde waren Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.
De ecologische voetafdruk van Nederland was in 2008 6,34 mondiale hectare. Dat betekent dat Nederlanders ruim zes keer zoveel grond nodig hebben als in het land aanwezig is. Nederland is dan ook sterk afhankelijk van import uit andere landen.
Zo wordt de grond van arme landen uitgeput. Juist daar is het aantal dieren en planten de afgelopen 40 jaar fiks afgenomen, zo blijkt uit het rapport. De soortenrijkdom op de aarde daalde van 1970 tot en met 2008 met bijna 30 procent. In de tropen was dat percentage zelfs 61.
Het WNF gebruikte voor het rapport gegevens van de Zoological Society of London en het Global Footprint Network. Die laatste organisatie gebruikte vooral gegevens van de Verenigde Naties, aldus Oerlemans.

Laatste reacties

 • poldes

  presteren de Nedrlanders ook niet 6 x zoveel als niet vervuilers?

 • bankivahoen

  Alle milieu organisaties hebben maar 1 doel, en dat is ons een schuldgevoel aanpraten en dat wij moeten boeten op de een of andere manier om in 'het reine'te komen.
  Eigenlijk is het een vorm van een godsdienst 2.0!!!!!
  Doemscenario's voorstellen die er nooit komen is hun grootste uitdaging!

 • vraagteken

  Er wonen dan ook wel heel veel mensen in dit landje, als die andere landen net zoveel van 1 Ha weten te produceren als wij wordt het probleem al kleiner

 • info95

  Volgens mij maken ze een rekenfout (al dan niet bewust).
  Al het voedsel (granen) wat via de haven van Rotterdam binnenkomt wordt meegerekend. Wat ze vergeten dat veel, direct verder Europa ingaat en dat de rest (veevoer) via vlees ook weer geexporteerd word en buiten NL geconsumeerd word.

 • Jonas Brabant

  Het is inderdaad weer een mooi voorbeeld van een onderzoek waarbij de uitslag vooraf al bekend is, er moet alleen nog een mooi verhaal bij verzonnen worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.