Home

Nieuws

NMA dwarsboomt Verbond van Den Bosch

Venray - De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) ligt vooralsnog dwars bij de uitvoering van het op 2 september 2011 ondertekende Verbond van Den Bosch. Zij duldt geen afspraken tussen ketenpartijen. Dit liet de NMA afgelopen week aan een afvaardiging van de deelnemende partijen weten.

Doel van de door de Commissie Van Doorn voorgestelde ketensamenwerking is dat Nederlandse supermarkten in 2020 alleen nog duurzaam vlees in hun schap hebben liggen. Naast de landbouworganisaties LTO Nederland, ZLTO en NVV verbinden zich ook 17 supermarktketens, slachterijen, veevoederfabrikanten, provincie Noord-Brabant en de Brabantse Milieufederatie aan het Verbond. Afgelopen week bespraken vertegenwoordigers van het Verbond, waaronder NVV voorzitter Wyno Zwanenburg met de NMA over deze ketensamenwerking. Zwanenburg: „De NMA doet moeilijk. Zij duldt geen afspraken tussen ketenpartijen. Pas als iets concreets is bepalen ze hun officiële standpunt. Echter ook zij constateren dat zich dergelijke ontwikkelingen steeds vaker gaan voordoen.” Naast de NMA vormt ook EU-wetgeving een mogelijk probleem bij de uitvoering van het Verbond. Daan van Doorn, voorzitter en naamgever van de commissie, adviseert om deze ketensamenwerking stap voor stap uit te voeren en steeds de grenzen op te zoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.