Home

Nieuws

Ministerie zegt contract vergassingsbedrijf pluimvee per direct op

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw heeft het contract met het bedrijf dat pluimvee ruimt in geval van een uitbraak van dierziekten per direct opgezegd. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding zijn de fouten die zijn gemaakt bij het vergassen van kalkoenen op een met vogelgriep besmet bedrijf in Kelpen Oler. Stallen waren onvoldoende goed afgesloten, de druk van het CO2-gas was onvoldoende en sproeikoppen met CO2-gas raakten bevroren en slangen bleken lek. Hierdoor werden dieren niet snel genoeg gedood, waardoor onnodig additioneel ongerief bij de dieren heeft plaatsgevonden. De NVWA heeft, nadat het bedrijf de problemen niet kon oplossen, de ruiming stil gelegd.

Uit het onderzoek blijkt dat het bedrijf heeft erkend dat de vergassing niet goed was verlopen, maar het bedrijf was desondanks van mening dat het had voldaan aan de contractuele verplichtingen. Volgens het ministerie was dit niet het geval. “Het bedrijf is zich onvoldoende bewust (geweest) van het belang van dierenwelzijn. Dit maakt dat er geen vertrouwensbasis meer is voor een goede samenwerking”, aldus Bleker.

Het ministerie gaat op zoek naar een ander bedrijf. Bij de aanbesteding zullen de eisen aan de inschrijvende partijen uitgebreider en scherper worden geformuleerd.

In Europa zijn geen bedrijven gecertificeerd voor het doden van dieren. Via een openbare inschrijving worden eisen gesteld aan de ruimingsbedrijven. In het kader van een goed dierziektebestrijdingsbeleid heeft het ministerie meerdere contracten met bedrijven die ingezet worden tijdens dierziekteuitbraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.