Home

Nieuws

Maat: landbouworganisaties in EU samen voor beter GLB

Edinburgh – LTO Nederland en nog minstens vijftien landbouworganisaties uit andere EU-lidstaten waaronder Frankrijk, Duitsland en Polen zijn voor aanpassing van voorstellen voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB), dat moet gelden van 2014 tot en met 2020.

Dat zei voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vandaag tijdens een conferentie in het Schotse Edinburgh over vergroening van het GLB. De organisaties vinden volgens Maat een minder rigide en eenvoudiger te implementeren beleid, met ruimte om natuurdoelen te halen op andere dan voorgeschreven wijze. De organisaties zullen druk zetten op de eigen landbouwministers en de Europese Commissie houden om wijziging van de voorstellen gedaan te krijgen. Eerder bleek de Commissie niet erg gevoelig voor wijziging, aldus Maat.
Toch ziet Maat openingen. Vorige week heeft een groep landen verenigd in de zogeheten Stockholmgroep tijdens de landbouwraad gepleit voor een ruimer keuzemenu voor boeren. “Het is een heel positief signaal dat Ciolos (Eurocommissaris, red) nu bereid is om hierover mee te willen denken. Maar ook financieel moet het een en ander nog wel worden geregeld.” Maat zegt niet tegen vergroening op zichzelf te zijn, maar vooral maatwerk met respect voor verschillen van bedrijven na te streven.

Of registreer je om te kunnen reageren.