Home

Nieuws

Kverneland ziet winst en omzet stijgen

Oslo – De Kverneland Groep heeft het eerste kwartaal een winst voor belastingen geboekt van 11,9 miljoen euro, het beste resultaat sinds twee jaar.

De netto-omzet van de Noorse producent van landbouwwerktuigen als eggen en ploegen steeg 11 procent tot 144,2 miljoen euro. Het bedrijf meldt ook dat het Japanse Kubota 78,9 procent van de aandelen en het stemrecht heeft verworven.
Kubota, in Nederland vooral bekend van kleinere trekkers, heeft de overnamestrijd dus definitief gewonnen van het Amerikaanse CNH Global en het Chinese Chery. Eerder ging de Europese mededingingsautoriteit akkoord met de overname. Kubota verwacht dat de markt voor plant- en oogstmachines en werktuigen harder zal groeien dan de trekkerafzet. Het bedrijf laat de merken van de Kverneland Groep, Kverneland en Vicon, voortbestaan.
Kverneland meldt dat het afgelopen kwartaal met name goed is verkocht op de Franse markt. De operationele omzet in West-Europa steeg met 12 procent. De divisie die in Scandinavië verkoopt zag de omzet gelijkblijven terwijl de omzet in Oost-Europa licht daalde. De omzet in Amerika verdubbelde ruim tot 6,9 miljoen euro, maar blijft in verhouding relatief klein.
Kverneland denkt dat de markt zich positief blijft ontwikkelen . Telers van graan en oliezaden hebben uitzicht op relatief hoge prijzen voor hun producten. Koolzaad raakte laatst het hoogste prijsniveau aan sinds 2008 en mais en soja bewegen dezelfde kant op. De melkveehouderij daarentegen boert tegen een wat lagere melkprijs dan vorig jaar.
Kverneland noemt de prijsontwikkeling wel zeer onvoorspelbaar, omdat een escalatie van de schuldenproblematiek in Europa kan leiden tot prijsdruk op voedsel in supermarkten. Het bedrijf merkt ook op dat veel afhangt van de financieringsmogelijkheden van boeren, die onder druk kan komen te staan wanneer banken buffers moeten aanleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.