Home

Nieuws

Korting op toeslagrechten valt lager uit in 2012

Den Haag – De geplande korting van 2,5 procent op de waarde van alle toeslagrechten is verlaagd naar 1 procent per 15 mei 2012. Dit laat uitvoeringsorganisatie Dienst Regelingen (DR) weten.

De lagere korting geldt voor de gewone toeslagrechten en voor de toeslagrechten met speciale voorwaarden. Relaties krijgt uiterlijk in augustus een nieuw overzicht van de geregistreerde toeslagrechten van de betrokkene. Hierin wordt de korting van 1 procent verwerkt.
Aanvankelijk communiceerde DR een korting van 2,5 procent, maar die was gebaseerd op destijds bekende gegevens en prognoses van onbenutte middelen en de bedrijfstoeslag. De berekening van de korting is nu herzien met de recente benuttings- en betalingsgegevens. ”De verwachting is dat met de lagere korting voor dit jaar voldoende budgetruimte geleverd wordt”, aldus DR.
Vanaf 2012 wordt er elk jaar meer geld vrijgemaakt voor duurzame stallen, precisielandbouw en risicofondsen voor dierziekten en plantenziekten. Dit geld komt uit onbenutte middelen en deels uit de bedrijfstoeslag. Daardoor is er minder geld beschikbaar voor de bedrijfstoeslag. Deze verlaging van de bedrijfstoeslag gebeurt door de waarde van de toeslagrechten te korten.
Als blijkt uit de definitieve benuttings- en betalingsgegevens dat de korting van 1 procent toch niet voldoende budgetruimte levert, dan kan DR achteraf nog een aanvullende korting worden opgelegd.
Komt de totale waarde van de toeslagrechten door deze korting onder de 500 euro per bedrijf en er zijn geen andere Europese subsidies aangevraagd in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dan betaalt DR geen bedrijfstoeslag uit. De ondergrens voor uitbetaling bedrijfstoeslag is namelijk vastgesteld op 500 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.