Home

Nieuws

Kamer wil geen gentech-regels voor cisgenese

Den Haag – De Tweede Kamer heeft ingestemd met het vrijstellen van de cisgenesetechniek van de Europese wet- en regelgeving voor genetisch gemodificeerde gewassen.

Een motie van Henk-Jan Ormel (CDA) en Esmé Wiegman (Christenunie) kreeg steun van D66, VVD, SGP, PVV en het lid Brinkman, waardoor er een ruime meerderheid voor het voorstel stemde. Cisgenese is een veredelingstechniek waarbij via gentechnieken soorteigen eigenschappen aan een plant worden toegepast.
Demissionair staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu kondigde voor de val van het kabinet aan dat hij deze zomer met een kabinetsvisie over cisgenese zou komen.
De Kamer stemde ook in met een motie van Wiegman en Sjoera Dikkers (PvdA) voor het maken van goede afspraken op het gebied van monitoring en restschade bij de teelt van gemodificeerde gewassen zoals mais, aardappelen en suikerbieten. De HPA-verordening co-existentie is inmiddels wel in werking getreden, maar er bestaat nog geen monitoringssysteem of een goed restschadefonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.