Home

Nieuws 1 reactie

Kamer verwerpt ontpolderingsalternatief Bleker

Den Haag – De Tweede Kamer verwerpt het alternatieve plan voor natuurherstel in de Westerschelde. Volgens staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) leidt dit tot het onder water zetten van de volledige Hertogin Hedwigepolder, zo zei hij woensdag in de Kamer.

Die opmerking volgt op het dreigement van Vlaanderen om Nederland te dwingen zich aan de gemaakte afspraken te houden. Dit kan via een zogeheten arbitrageprocedure, die mogelijk nog deze zomer wordt begonnen. Omdat Bleker het niet kies vindt na acht jaar gesteggel dit conflict voor de rechter uit te vechten, is hij van zins in dat geval de Vlaamse eis in te willigen. Alleen parlementaire steun voor zijn alternatief kan dit nog voorkomen.
Het lijkt er echter niet op dat hij daar op kan rekenen. Een meerderheid ziet niets in zijn plan, waarbij eenderde van de Hedwige wordt ontpolderd. SP, PVV en Hero Brinkman zijn tegen elke vorm van ontpoldering, terwijl PvdA, D66, Groenlinks, Christenunie en Partij voor de Dieren juist de gehele Hedwige willen inzetten voor het benodigde natuurherstel. Alleen VVD, CDA en SGP steunen Bleker, mits hij een aantal garanties kan afgeven.
Toch heeft de staatssecretaris de hoop nog niet opgegeven. Met zijn opmerkingen hoopt hij alsnog de PVV in zijn kamp te krijgen. Kamerlid Richard de Mos van die partij liet gisteren opnieuw weten dat er wat hem betreft ’geen druppel’ zout water in de polder mag worden gelaten. Of hij daaraan blijft vasthouden, zal blijken bij de stemmingen over de ingediende moties, aanstaande dinsdag.

Eén reactie

  • kuijpers reniers

    waneer staat er is iemand op die zegt dat het genoeg is met die onzin over inpolderen jaren lang is er gevochten om de polder droog te krijgen en nou zijn er een stel maloten die de polder onder water willen zetten voor nieuwe natuur nou ze moeten de ogen eens de kost geven want in de droge polder is ook natuur en die willen ze gaan vernietigen en wie gaat dat gelag weer betalen inderdaad wij met zijn alle
    groete f kuijpers

Of registreer je om te kunnen reageren.